Skip to main content
Kobber

Kobber har, ved levering et blankt og skinnende udtryk. Materialet er langt mere blankt end eks. Zink. Hvilket betyder at man kan se alt, når vi f.eks. Bukker kanterne på taget for at opnå en pæn afslutning, anvendes special værktøj der sikrer et ordentligt buk, værktøjet anvendes også ved zink, men kobber vil fremstå med en lettere bulet overflade. Efter et par uger vil materialet dog have ændret udtryk fra at være totalt blankt til mere mat og buler som disse, vil være langt mindre tydelige.

 - Traditionelt set, anvendes kobber til beklædning af kirke og slots tårne. Efter mange års påvirkning af miljøet fremstår disse med den karakteristiske grønne farve, bedre kendt som ir.

Ir

Kobber er et materiale der over tiden opnår mange udtryk.

Når vi monterer kobber på kviste, er materialet helt nyt og vil som tidligere beskrevet være helt blankt.  Denne blanke overflade virker meget ekstravagant og prangende, men efter blot nogle få uger hvor vind og vejr har haft sit skift, vil materialet mattere. Yderligere efter nogle år, vil kobber blive næsten sort.

Der vil gå alt mellem 3 og 15 år før kobber begynder at irre. Når kobber irrer giver det den velkendte grønne farve.

 - Ir, hvorfor?

Kobber er et metal, og lige som mange andre metaller reagere kobber på ilt. I modsætningen til jern, der ruster og svækkes af denne reaktion, beskytter ir faktisk kobber mod yderligere korrosion. Man kan altså godt sige at kobber er selvbeskyttende.

Reaktion på andre metaller

Når man påtænker at anvende kobber til beklædning af tag eller andre steder, skal man tænke en smule over hvordan materialer reagere sammen.

 - Kobber som katalysator

En katalysator er en betegnelse for et materiale der sætter farten op på kemiske reaktioner, uden selv af bliver forbrugt.

Hvis I vil monterer en kobber kvist uden at ændrer på jeres øvrige tag, skal I først undersøge jeres hus i øvrigt. Hvis I på noget sted fra kvisten og ned, har zink (f.eks. Zink tagrender) kan det kun frarådes at vælge kobber. Zink reagere på kobber og nedbrydes hurtigere. Omvendt har det ikke nogen betydning om kvisten er beklædt med zink og tagrenderne af kobber.

Inddækninger ved kobberkviste

Kviste beklædt med kobber, leveres med nedsænkede skotrender i kobber nr. 12. foran kvisten leveres de dog med wakaflex, et materiale der let kan bukkes og tildannes tagets bølger. Inddækningen har en overflade i et formbart materiale i forskellige farver. Undersiden er beklædt med butyl, et produkt der klæber til tagfladen.